2011. október 19., szerda

Van Gogh levágott füle

Bő másfél évvel a halála előtt a labilis idegzetű Van Gogh levágta a saját fülét, a csonkot borítékba rakta, és elküldte egy Rachel nevű prostituáltnak. Az esetet mindenki a művész szokásos dühkitörései egyikeként könyvelte el, néhány kutató viszont nemrég arra talált bizonyítékot, hogy a csonkolást a művész legjobb barátja (majd legnagyobb ellensége), a szintén festő Paul Gauguin követte el.

Igyekezzünk pontosak lenni: a tett során Van Gogh nem vesztette el a fülét, csupán a bal cimpáját, ám ez is nagy fájdalommal és jelentős vérzéssel járó „beavatkozás” lehetett. A művész maradandó károsodást szenvedett, az 1889–90-ben született utolsó portréin ez azonban nem látszik, mert vagy hatalmas fehér kendő borítja a fejét, vagy pedig arcának jobb oldalát fordítja felénk (ami tükörből festve tűnik csak a bal oldalnak).

Az újabb kutatások szerint az elkövető a kiváló vívóként is ismert Paul Gauguin lehetett, akivel a holland festő 1887 novemberében Párizsban ismerkedett meg, majd később együtt lakott a híres arles-i „sárga házban”. Az ominózus eset, a fül levágása 1888 karácsonyán történt, s a vérző Van Goghot a rendőrség vitte kórházba. Ott a művész öncsonkításról vallott az orvosoknak (ez bele is illett a róla addigra kialakult képbe), mert meg akarta védeni barátját az eset következményeitől. Érdekesség, hogy a borotva, amellyel Van Gogh állítólag megsebezte magát, sohasem került elő, de a kard sem, ezt ugyanis Gauguin a Rhone folyóba dobta, majd gyorsan Párizsba távozott.

A csonkítás a közvélekedés szerint a két festőnek a művészetről folytatott vitája után következett be, valójában azonban a – később a fülcimpát megkapó – Rachel nevű kurtizán kegyeiért versengve kerülhetett sor az összezördülésre. A sebesült Van Gogh ezután lefeküdt aludni, és másnap a szomszédjai bukkantak rá az összevérezett ágyában. A feltevések szerint ugyanakkor ő ronthatott rá Gauguin-re, s a francia művész csupán önvédelemből rántott kardot, mert a korábbi tapasztalatai alapján jól tudhatta, hogy „őrült pillanataiban” semmi jót nem várhat holland barátjától.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése