2011. október 26., szerda

Leonardo da Vinci elveszett freskója

Meglehetősen kicsi a valószínűsége annak, hogy a középkori művészet valamelyik nagy alakjának egy eddig ismeretlen remekműve kerüljön elő napjainkban. A sok száz éve élt alkotók munkásságát, életművét régóta lezártnak tartjuk, ám ha beigazolódik a régi sejtés, és valóban rábukkannának Firenzében Leonardo da Vinci megsemmisültnek hitt freskójára, az minden idők egyik legnagyobb kulturális szenzációja lenne.

A hosszú ideje bizonytalan sorsú remekmű az Anghiari csata című falkép, amelyet a művész a firenzei városháza nagytermében festett 1503-tól. A megörökített ütközetre 1440-ben került sor, és ebben a Mediciek (velencei és pápai szövetségben) fényes győzelmet arattak Milánó felett. Leonardónak nem volt könnyű dolga a mű megalkotásakor, hiszen vele egy időben Michelangelo dolgozott a szemközti falon, mégpedig egy fürdőző katonákat ábrázoló freskón. Sajnos ez a mű biztosan nem készült el, a Dávid-szobor híressé vált alkotóját ugyanis a pápa Rómába rendelte, arra viszont jó esély van, hogy Leonardo befejezte a maga képét, és az az utókorra maradt, még ha szemmel ma még nem is látható.

Néhány művészettörténész úgy gondolja, hogy az elveszett műremek Giorgio Vasarinak a marcianói (scannagallói) csatát ábrázoló freskója mögött rejtőzhet. A művészeti írónak is kiváló Vasarinak ugyanis aligha lehetett szíve elpusztítani nagy elődje mesteri munkáját, sőt inkább meg akarta azt menteni, így egy ravasz cselhez folyamodhatott. Egy újabb falat emelt a Leonardo-művet hordozó fal elé, s az Utolsó vacsoránál háromszor nagyobb freskó így megmenekülhetett. Bizonyíték még nincs rá, de Firenzében már nekiláttak a helyiség alapos átvizsgálásának, vagyis jó esély van arra, hogy a sokak által „átütő erejűnek” nevezett kép hamarosan régi pompájában ragyogjon.

Vasari 1563-ban festette a Marcianói csata című falképét, vagyis a Leonardo-remekművet azóta nem láthatta emberi szem. Különféle vázlatokból (a leghíresebb a Rubens által készített másolat) mégis nagyon jól ismerjük, központi csatajelenetén a firenzei vezéreket, Piergiampaolo Orsinit és Ludovico Scarampót láthatjuk, valamint a vesztes milánói felet irányító Niccolo és Francesco Piccininót. Ha igaz a művészettörténészek feltevése, akkor Vasari műve mögött (2-3 cm-es rést követően) még ma is fellelhető az Anghiari csata, és erre utalhat a Marcianói csatán hagyott aprócska nyom is. Vasari az egyik tömegjelenetben elrejtett egy picinyke zászlót, amelyen a következő olasz felirat látható: „Cerca trova”, vagyis „Aki keres, talál!” Rubens egyébként 1603-ban készítette el híres másolatát a képről, mégpedig Lorenzo Zacchia 1558-as munkája alapján, aki feltehetőleg még láthatta az eredeti freskót a városháza falán.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése